Προβολή της ται...

Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το κινηματογραφικό της ταξίδι. Φέτος έχουμε τη χαρά οι προβολές μας να γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Μία ταινία κάθε μήνα και μέρα προβολής Κυριακή. Σκοπός μας να δημιουργήσουμε ένα είδος εργαστηρίου μαθαίνοντας την ιστορία του σινεμά μέσα από τους δημιουργούς που με το έργο τους μας δίδαξαν πως να διαβάζουμε την κινηματογραφική εικόνα.
Κάθε μήνα και ένα ραντεβού με ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης. Κυριακάτικες συναντήσεις με δημιουργούς που χωρίς αυτούς ο κινηματογράφος δεν θα ήταν αυτός που είναι σήμερα.

Ξεκινάμε τη Κυριακή 23 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ με τη προβολή της ταινίας του Σεργκέι Αϊζενστάιν "Θωρηκτό Ποτέμκιν" ταινία-σταθμό του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η ταινία, γυρίστηκε το 1925 και βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα: Οι ναύτες του θωρηκτού Ποτέμκιν στην Οδησσό το 1905 αγανακτισμένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και με αφορμή το σάπιο κρέας του συσσιτίου ξεκινούν μια εξέγερση η οποία θα είναι αιματηρή και θα γενικευτεί στη πόλη...
Το Θωρηκτό Ποτέμκιν παραμένει ένα διαχρονικό αριστούργημα, μια μελέτη πάνω στη δύναμη του μοντάζ και στη δυνατότητα του κινηματογράφου να παράγει ιδέες. Ο Αϊζενστάιν ήταν ο πρώτος που μίλησε για το μοντάζ των εντυπώσεων ή μοντάζ των σοκ και για την ουσία του κινηματογράφου – γροθιά. Πρωτοπόρος στην εποχή του, ένα είδος Ντα Βίντσι μια που εκτός από σκηνοθέτης ήταν συγγραφέας, άνθρωπος του θεάτρου, ερευνητής, σχεδιαστής, με τη δύναμη των εικόνων του άλλαξε για πάντα τα δεδομένα της κινηματογραφικής εικόνας και έμεινε στην ιστορία ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές όχι μόνο του σοβιετικού αλλά του παγκόσμιου κινηματογράφου.

είσοδος ελεύθερη

© 2008 ΛΕ.Φ.ΚΙ. Χανίων
Το περιεχόμενο της σελίδας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ανωτέρω.
Απαγορεύεται η ολική ή τμηματική αναπαραγωγή της σελίδας αυτής χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.
Copy of any content of this site is prohibited.