"Ο Μεγάλος δικτ...

Τη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 8.00 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο η ΛΕ.Φ.ΚΙ. δίνει το κινηματογραφικό της ραντεβού με τη ταινία "Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ" του ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ.
Επίκαιρος όσο ποτέ ο μεγαλύτερος κωμικός όλων των εποχών σκηνοθετεί μια ανελέητη αντιπολεμική σάτιρα για τον Χίτλερ και την άνοδο του ναζισμού .

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, υποδύεται έναν διπλό ρόλο, τον Αντενόιντ Χίνκελ αρχηγό ενός φασιστικού κράτους, της Τομανίας και έναν ντροπαλό Εβραίο κουρέα με αμνησία, που επιστρέφει στην πατρίδα του από τα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά από είκοσι χρόνων παραμονής σε νοσοκομείο. Εκεί όμως πολλά έχουν αλλάξει, καθώς ο παρανοϊκός δικτάτορας, ο οποίος είναι ολόιδιος με αυτόν, σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο ξεκινώντας ταυτόχρονα μια μεγάλη εκστρατεία αντισημιτισμού. . Λόγω της ομοιότητάς τους, οι δυνάμεις της Τομανίας μπερδεύουν τον κουρέα με τον μεγαλομανή και τυραννικό Χίνκελ, γεγονός που οδηγεί τον εβραίο κουρέα να απευθύνει στους πολίτες μία από τις πιο συγκινητικές ομιλίες που έχουν αποτυπωθεί σε φιλμ. Ένα λόγο – μνημείο, φρέσκο, ζωντανό και κυρίως, πάντα επίκαιρο.

Ο Μεγάλος δικτάτωρ είναι μια από τις πρώτες αντιφασιστικές κινηματογραφικές παραγωγές που βγήκαν από το Χόλυγουντ .Η προετοιμασία της ταινίας ξεκίνησε το 1937, σε μια χρονική περίοδο που ο Χίτλερ δεν είχε ακόμη δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και λίγοι πίστευαν ότι ο Ναζισμός ήταν μια τόσο καταστροφική και ολοκληρωτική ιδεολογία, όπως αποδείχθηκε όταν κυκλοφόρησε η ταινία το 1940. Ο ίδιος ο Τσάρλι Τσάπλιν, δήλωσε μετά, ότι αν γνώριζε ή μπορούσε να διανοηθεί την πραγματική διάσταση της ναζιστικής θηριωδίας, δεν θα τολμούσε ποτέ, να διακωμωδήσει τη δολοφονική της παράνοια.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ είναι η πρώτη, καθ' ολοκληρία, ομιλούσα ταινία που σκηνοθέτησε ο Τσάρλι Τσάπλιν και παραμένει μια κλασική στιγμή στην ιστορία του σινεμά.

Είσοδος ελεύθερη

© 2008 ΛΕ.Φ.ΚΙ. Χανίων
Το περιεχόμενο της σελίδας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ανωτέρω.
Απαγορεύεται η ολική ή τμηματική αναπαραγωγή της σελίδας αυτής χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.
Copy of any content of this site is prohibited.