Όταν ο Ψυχολόγος Stanley Milgram ξεκινούσε την έρευνά του για να βρεί απαντήσεις στο γιατί οι άνθρωποι νιώθουν έντονη την επιθυμία

να διαιωνίσουν τη μορφή τους, στην ουσία πυροδοτούσε μια σειρά συλλογισμών και σκέψεων πάνω σε κάτι τόσο ιδιαίτερο όπως η αμφίδρομη σχέση μεταξύ φωτογράφου και φωτογραφιζόμενου.

Γιατί ο φωτογράφος θεωρεί πως μπορεί να φωτογραφίζει ανθρώπους χωρίς την άδειά τους; Γιατί η συντρηπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απορρίπτουν σε μεγάλο ποσοστό φωτογραφίες του εαυτού τους ενώ δεν κάνουν το ίδιο με την εικόνα τους στον καθρέφτη; Πού οφείλεται το ότι κάποιοι άνθρωποι είναι φωτογενείς και κάποιοι όχι; Γιατί τα οικογενειακά άλμπουμ διηγούνται μόνο χαρούμενες ιστορίες; Ποια η διαφορά του ανθρωποφορμαλισμού απο τη φωτογραφική εξειδανίκευση του ανθρώπου;

"Η ψυχολογία το...
Ο φωτογράφος Γιάννης Στρατουδάκης επιχειρεί μια προσέγγιση του φαινομένου, αναλύοντας δουλειές φωτογράφων που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τον άνθρωπο. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην πρόσφατη δουλειά της φωτογράφου Νατάσας Καρακατσάνη, με τίτλο «Στην αυλή της Χριστίνας», μέρος της οποίας θα προβληθεί.

 

Σάββατο 26 Μαΐου, στις 20:30 στο Νεώριο Μόρο (Ιστιοπλοϊκός Όμιλος), Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Είσοδος ελεύθερη.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Νατάσα Καρακατσάνη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής. Ζει στον Βόλο και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι, επίσης, υπεύθυνη οργάνωσης και δημοσίων σχέσεων του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, ασχολείται με τη λογοτεχνία και τη βιβλιοκριτική. Το βιβλίο της «Ο Ήλιος είναι για όλους» έχει βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου. Η σχέση της με τη Φωτογραφία ξεκίνησε από τα φοιτητικά της χρόνια και συνεχίστηκε εντατικά, μετά από πολύχρονη παύση, την τελευταία πενταετία. Είναι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου. Έχει παρακολουθήσει τα φωτογραφικά τμήματα επιμόρφωσης του Δήμου Βόλου και σεμινάρια σχετικά με τη Φωτογραφία. Έχει πραγματοποιήσει 3 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.

Ο Γιάννης Στρατουδάκης γεννήθηκε το 1977 στη Σάμο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΔΙΕΚ Βόλου, στο Τμήμα Φωτογραφίας, ενώ το 2002 του δίνεται υποτροφία από τη Σχολή ESP στη Θεσσαλονίκη. Το 2006 ξεκινάει συνεργασία με το περιοδικό «Φωτογραφικό Είδωλο» ως αρθρογράφος. Την ίδια χρονιά και για τα δύο επόμενα χρόνια, θα ανταλλάσσει απόψεις με τον διεθνούς φήμης Γερμανό φωτογράφο Thomas Herbrich, αναπτύσσοντας μαζί του μια σχέση μαθητή-δασκάλου. Το 2009 επιλέγεται από τον Αμερικανό φωτογράφο του πρακτορείου Magnum Photos, David Alan Harvey, ως ένας εκ των διακοσίων ανερχόμενων φωτογράφων μέσω του Emerging Photographers Found, που διοργανώνεται κάθε χρόνο απ' το φωτογραφικό περιοδικό Burn magazine. Από το 2008 διδάσκει Σημειολογία της Εικόνας, Οπτική Αντίληψη και Δεοντολογία Φωτογραφίας στο Δ.Ι.Ε.Κ Βόλου και έχει πραγματοποιήσει σειρά σεμιναρίων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

© 2008 ΛΕ.Φ.ΚΙ. Χανίων
Το περιεχόμενο της σελίδας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ανωτέρω.
Απαγορεύεται η ολική ή τμηματική αναπαραγωγή της σελίδας αυτής χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.
Copy of any content of this site is prohibited.