''Ο τρελός Πιερ...

Τη Τετάρτη 2 Απριλίου στις 8μ.μ. η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων σας προσκαλεί να ταξιδέψετε μαζί της στη Γαλλική άνοιξη με τη ταινία του Ζαν Λυκ Γκοντάρ Ο τρελός Πιερό, μια από τις ταινίες που έγιναν σύμβολο για τη γενιά του Μάη του '68, γυρισμένη τρία χρόνια πριν την έκρηξη του.

Εκείνος (Belmondo) παντρεμένος, πατέρας και ανικανοποίητος μέσα σε ένα συμβατικό και ανιαρό γάμο, εκείνη (Anna Kαrina) ελεύθερη και με λαχτάρα για περιπέτεια και ζωή, θα ξαναβρεθούν θα το σκάσουν και θα παραδοθούν στο ταξίδι. Εκείνος αναζητά τη ελευθερία, τη μνήμη, τη συνείδηση, εκείνη δίνει προτεραιότητα στο ένστικτο, στο συναίσθημα, στη κίνηση, μέσα από αυτές τις διαφορές το αρσενικό και το θηλυκό θα συγκρουστεί και θα αγαπηθεί άλλοτε παθιασμένα και παράλογα και άλλοτε γλυκά. Οι ήρωες δεν ενδιαφέρονται για τη μοίρα τους, έλκονται από το παραμύθι και το ψέμα, το όνειρο και το μυστήριο.

Ο τρελός Πιερό είναι μια ταινία παθιασμένη, αναρχική. Μια ταινία που σε όλη τη διάρκεια της αισθάνεσαι το ανήσυχο και πολιτικοποιημένο πνεύμα του σκηνοθέτη. Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ εξακολουθεί να πειραματίζεται επάνω στις ανθρώπινες απορίες αλλά και επάνω στο ίδιο το σινεμά, καταρρίπτοντας κάθε κανόνα αφήγησης κάνει μια ταινία που δε μπαίνει σε καλούπια και παραμένει αδάμαστη μέχρι το τέλος όπως οι ήρωες του. Το αποτέλεσμα είναι μια βομβιστική επίθεση στα θεμέλια όλων των παραδοσιακών κινηματογραφικών κανόνων, γιατί για τον Γκοντάρ ο κινηματογράφος είναι μια διαρκής διαδικασία ανακάλυψης όπως άλλωστε ήταν το νέο κύμα του γαλλικού κινηματογράφου.

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια: 106 λεπτά

© 2008 ΛΕ.Φ.ΚΙ. Χανίων
Το περιεχόμενο της σελίδας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ανωτέρω.
Απαγορεύεται η ολική ή τμηματική αναπαραγωγή της σελίδας αυτής χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.
Copy of any content of this site is prohibited.