Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφικού Portfolio με ελεύθερο θέμα.

Γενικά

Από τους συμμετέχοντες ζητάμε ένα (1) portfolio 7 έως 15 φωτογραφιών μέσω των οποίων ο φωτογράφος θα πραγματεύεται ένα θέμα της αρεσκείας του, μια ιδέα ή ακόμα και την αφήγηση μιας ιστορίας.
Προσοχή ζητάμε θεματικό portfolio και όχι portfolio κάποιας φωτογραφικής κατηγορίας ή ένα σετ με τις καλύτερες φωτογραφίες του καθενός.
Η επιλογή από τους κριτές θα γίνει βάσει των χαρακτηριστικών των portfolio τα οποία είναι:

 1. Η συνάφεια των φωτογραφιών με το θέμα.
 2. Η συνοχή του συνόλου των φωτογραφιών σαν ένα ενιαίο σετ.
 3. Η καλλιτεχνική και αισθητική ποιότητα του συνόλου των φωτογραφιών.

Οδηγίες / όροι

 1. Κάθε φωτογράφος θα πρέπει να στείλει τις φωτογραφίες του σε ψηφιακή μορφή (γραμμένες σε CD ή DVD) σε έναν φάκελο του οποίου ο τίτλος θα αποτελεί και το θέμα του portfolio.
 2. Κάθε φωτογραφία θα πρέπει να ονομαστεί επίσης με τον τίτλο του θέματος ακολουθούμενη από αύξουσα αρίθμηση. Πχ αν το θέμα/τίτλος ενός portfolio είναι "Μια βόλτα στην πόλη" τότε η κάθε φωτογραφία θα έχει σαν όνομα Μια βόλτα στην πόλη 01, Μια βόλτα στην πόλη 02, Μια βόλτα στην πόλη 03 κ.ο.κ.
 3. Στον διαγωνισμό αυτό δεν θα γίνουν δεκτές φωτογραφίες που το περιεχόμενό τους έχει αλλοιωθεί με ψηφιακά προγράμματα. Γενικότερα στο θέμα επεξεργασίας επιτρέπονται οι διορθώσεις που αφορούν το χρώμα, την φωτεινότητα, την κατάτμηση (crop) και όχι βαριές επεξεργασίες όπως ψηφιακό μοντάζ, HDR, κλπ.
 4. Στον διαγωνισμό αυτό δεν θα γίνουν δεκτές φωτογραφίες που έχουν βραβευθεί σε προηγούμενους διαγωνισμούς της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων. (βραβεία και έπαινοι)
 5. Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκριση τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο φωτογράφος στον οποίο ανήκει το έργο και όχι η Λε.Φ.Κι.
 6. Κάθε φωτογράφος μπορεί να συμμετέχει με ένα (1) portfolio. Μαζί με το portfolio να σταλεί και ένα μικρό συνοδευτικό κείμενο (artist statement) (περίπου 100 λέξεων) που θα περιγράφει εν συντομία το θέμα που έχει επιλέξει καθώς και το σκεπτικό του φωτογραφικού τρόπου προσέγγισης του ή ότι αυτός νομίζει καλύτερο για την δουλειά του. Το κείμενο αυτό θα βοηθήσει στην κριτική διαδικασία και θα αναρτηθεί μαζί με τις φωτογραφίες στην έκθεση που θα ακολουθήσει εφόσον διακριθεί (προσοχή, στο κείμενο να μην αναγράφεται το όνομα του φωτογράφου αλλά μόνο ο τίτλος του portfolio). Επίσης να είναι γραμμένο σε αρχείο τύπου (.txt) (notepad).
 7. Η μεγάλη πλευρά των φωτογραφιών που θα αποσταλούν με το CD/DVD θα πρέπει να είναι 1800 pixels και ανάλυση 72 dpi.
 8. Το κόστος συμμετοχής στον διαγωνισμό ορίζεται στα 10 ευρώ. Συμμετοχές χωρίς το χρηματικό αντίτιμο δεν θα γίνουν δεκτές.
 9. Οι φωτογραφίες του portfolio μαζί με το συνοδευτικό κείμενο πρέπει να εγγραφούν σε ένα CD/DVD και να αποσταλούν μαζί με το δελτίο συμμετοχής συμπληρωμένο, καθώς και τα χρήματα της συμμετοχής (σε κλειστό φάκελο ή το αποδεικτικό κατάθεσης στο τραπεζικό λογαριασμό του Δικτύου Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της Eurobank με IBAN GR2202607450000470100651454 – (Γιάννης Κλουβιδάκης, Σάββας Κόης, Ελευθερία Σειστάκη) με αναγραφή του ονόματος του καταθέτη, στην διεύθυνση "Κ. Μάνου 13- Πελεκαπίνα - Χανιά Τ.Κ. 73136 " στο όνομα Σειστάκη Ελευθερία με συστημένη επιστολή. Τελευταία ημέρα αποστολής των φωτογραφιών ορίζεται η 22η Μαΐου 2015. Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων ανακοινώνει ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φωτογραφιών για τον 7ο Διαγωνισμό Φωτογραφίας, έως την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015.
 10. Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που θα διακριθούν στην προώθηση της έκθεσης αυτής (καθώς και σε μελλοντικές προωθητικές ενέργειες της λέσχης), με αναφορά στον δημιουργό στον οποίο και ανήκει το έργο. Τα CD/DVD για τεχνικούς λόγους δεν θα επιστραφούν και μετά το πέρας του διαγωνισμού και της έκθεσης θα καταστραφούν. Τα εκτυπωμένα portfolio που θα αποσπάσουν τα τρία βραβεία και τους τρεις επαίνους ανά κατηγορία θα κρατηθούν στο αρχείο της λέσχης. Τα επόμενα 16 διακριθέντα portfolios θα κρατηθούν (σε ψηφιακή μορφή και σε μικρή ανάλυση) στο ηλεκτρονικό αρχείο της λέσχης.

Κριτική επιτροπή

Οι φωτογραφίες θα κριθούν από 4μελή επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τους:
Αντωνιάδη Κωστή - Φωτογράφο, Καθηγητή Φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών ΤΕΙ Αθηνών, συγγραφέα (costisantoniadis.gr)
Παπαϊωάννου Ηρακλή - Μελετητή φωτογραφίας
Στάβερη Σπύρο - Φωτογράφο
Στρατουδάκη Γιάννη - Φωτογράφο (www.oramaphotos.gr)

Οι κριτές δεν θα γνωρίζουν τα ονόματα των διαγωνιζόμενων.
Σε περίπτωση κολλήματος κάποιου από τους κριτές το ΔΣ της λέσχης έχει τη δυνατότητα αντικατάστασης του χωρίς προειδοποίηση.

Αποτελέσματα - Έκθεση

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, τόσο στην ιστοσελίδα της λέσχης (www.lefkichania.gr) όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ιστιοπλοϊκός Όμιλος ΧανίωνΟ νικητής του διαγωνισμού καθώς και τα πέντε επόμενα portfolio (finalists), θα αποτελέσουν το υλικό έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από 25 Ιουλίου 2015 έως 3 Αυγούστου 2015 στο Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο), ενώ στο χώρο της έκθεσης θα προβληθούν σε παρουσίαση τα υπόλοιπα 16 σε βαθμολογία portfolios.

Από τους διακριθέντες του διαγωνισμού (οι έξι πρώτοι) θα ζητηθεί εγκαίρως να στείλουν τις φωτογραφίες τους σε πλήρη ανάλυση για την έκθεση που θα ακολουθήσει, καθώς και μικρό βιογραφικό τους.

Το δώρο για τον νικητή του διαγωνισμού είναι χρηματικό έπαθλο 400 ευρώ.

 

Το Δ.Σ. της ΛΕ.Φ.ΚΙ.

© 2008 ΛΕ.Φ.ΚΙ. Χανίων
Το περιεχόμενο της σελίδας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ανωτέρω.
Απαγορεύεται η ολική ή τμηματική αναπαραγωγή της σελίδας αυτής χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.
Copy of any content of this site is prohibited.