Έκθεση φωτογραφ...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το Medphoto Festival και η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων διοργανώνουν την έκθεση φωτογραφίας: «Ενθύμια και Τρόπαια» στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του φεστιβάλ.

Επιμέλεια έκθεσης: Κωστής Αντωνιάδης
Διάρκεια έκθεσης: 21 Οκτωβρίου - 29 Οκτωβρίου 2017
Εγκαίνια: Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στις 19:30, Στρατώνες Φρουρίου Φιρκά Χανιά.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 17.00 - 20.00
Είσοδος ελεύθερη

Ενθύμια και Τρόπαια

Δημήτρης Μπαρούνης, Γιάννης Κλουβιδάκης, Κωνσταντίνος Γδοντάκης, Σπύρος Ζερβουδάκης, Σάββας Κόης, Στέλλα Αγγελάκη, Φωτεινή Φαρμασώνη, Μαρία- Ντενίζ Ντεσσιμό, Ελευθερία Σειστάκη, Χριστίνα Αντωνίου και Αντρέας Νικολαράκης.

Το ότι οι φωτογράφοι «παίρνουν» φωτογραφίες είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη. Η φωτογραφική πράξη φαίνεται να υπακούει στην επιθυμία να αποκτήσει κανείς ένα ενθύμιο αλλά και να εξερευνήσει τα πράγματα, τις καταστάσεις ή τα πρόσωπα που συναντά στη ζωή του. Η φυσικότητα, ο νατουραλισμός και η αμεσότητα είναι σε αυτή την περίπτωση τα κυριότερα χαρακτηριστικά της φωτογραφικής τους απεικόνισης. Η συνάθροιση τέτοιων εικόνων υποδεικνύει επίσης πως η φωτογράφιση υπακούει στη βαθύτερη ανάγκη να εξερευνήσει ο φωτογράφος τον ίδιο του τον εαυτό. Γι αυτό και οι φωτογραφίες του έχουν ορισμένες φορές χαρακτήρα ιδιωτικό και δυσπρόσιτο.

Είναι όμως επίσης αληθές το ότι οι φωτογράφοι με τις φωτογραφίες τους «σημαδεύουν» πράγματα, καταστάσεις και πρόσωπα υπακούοντας στην επιθυμία τους να αφήσουν σε αυτά ένα μοναδικό και ιδιαίτερο σημάδι της παρουσίας τους στον κόσμο. Για να το πετύχουν όμως αυτό πρέπει να βρουν τον τρόπο να το κάνουν, να υιοθετήσουν για παράδειγμα μια περίτεχνη μορφή απεικόνισης, να ανακαλύψουν ένα φωτογραφικό ιδίωμα που θα δείξει τον κόσμο με ένα διαφορετικό τρόπο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πράξη οικειοποίησης, τρόπαιο μιας προσωπικής κατάκτησης.

Έντεκα φωτογράφοι, συναντώνται σε αυτή την έκθεση αναδεικνύοντας με τα έργα τους διαφορετικές προσεγγίσεις στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας διαπραγματεύεται τη σχέση του με την πραγματικότητα. Διαυγή τοπία και στιγμιότυπα, φωτογραφίες που περιγράφουν καταστάσεις ή αφηγούνται ιστορίες, φωτογραφίες φωτεινές συχνά παράδοξες ή οπτικά σύνθετες, δείχνουν ανάμεικτα ενθύμια και τρόπαια από συγκεκριμένες περιόδους της φωτογραφικής τους διαδρομής.

Κωστής Αντωνιάδης
Ομότιμος καθηγητής
Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών ΤΕΙ Αθήνας.

© 2008 ΛΕ.Φ.ΚΙ. Χανίων
Το περιεχόμενο της σελίδας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ανωτέρω.
Απαγορεύεται η ολική ή τμηματική αναπαραγωγή της σελίδας αυτής χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.
Copy of any content of this site is prohibited.