Διάλεξη Κωστή Α...

Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Χανίων - ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ φιλοξενεί τον Κωστή Αντωνιάδη, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου και ωρα 20.00 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, αμφιθέατρο 1ου ορόφου), ο οποίος θα πραγματοποιήσει διάλεξη με αφετηρία την έκθεση "Ενθύμια και Τρόπαια" που θα "τρέχει" από 21 Οκτωβρίου -29 Οκτωβρίου στους Στρατώνες Φρουρίου Φιρκά στα Χανιά.

Είσοδος ελεύθερη

"Το ότι οι φωτογράφοι «παίρνουν» φωτογραφίες είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη. Η φωτογραφική πράξη φαίνεται να υπακούει στην επιθυμία να αποκτήσει κανείς ένα ενθύμιο αλλά και να εξερευνήσει τα πράγματα, τις καταστάσεις ή τα πρόσωπα που συναντά στη ζωή του. Η φυσικότητα, ο νατουραλισμός και η αμεσότητα είναι σε αυτή την περίπτωση τα κυριότερα χαρακτηριστικά της φωτογραφικής τους απεικόνισης. Η συνάθροιση τέτοιων εικόνων υποδεικνύει επίσης πως η φωτογράφιση υπακούει στη βαθύτερη ανάγκη να εξερευνήσει ο φωτογράφος τον ίδιο του τον εαυτό. Γι αυτό και οι φωτογραφίες του έχουν ορισμένες φορές χαρακτήρα ιδιωτικό και δυσπρόσιτο.
Είναι όμως επίσης αληθές το ότι οι φωτογράφοι με τις φωτογραφίες τους «σημαδεύουν» πράγματα, καταστάσεις και πρόσωπα υπακούοντας στην επιθυμία τους να αφήσουν σε αυτά ένα μοναδικό και ιδιαίτερο σημάδι της παρουσίας τους στον κόσμο. Για να το πετύχουν όμως αυτό πρέπει να βρουν τον τρόπο να το κάνουν, να υιοθετήσουν για παράδειγμα μια περίτεχνη μορφή απεικόνισης, να ανακαλύψουν ένα φωτογραφικό ιδίωμα που θα δείξει τον κόσμο με ένα διαφορετικό τρόπο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πράξη οικειοποίησης, τρόπαιο μιας προσωπικής κατάκτησης."

Κωστής Αντωνιάδης
Ομότιμος καθηγητής
Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών ΤΕΙ Αθήνας

© 2008 ΛΕ.Φ.ΚΙ. Χανίων
Το περιεχόμενο της σελίδας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ανωτέρω.
Απαγορεύεται η ολική ή τμηματική αναπαραγωγή της σελίδας αυτής χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.
Copy of any content of this site is prohibited.